Ilmu dan kepandaian itu adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur

Resipi Masakan

KUIH BUAH BIDARA




Bahan-bahan:-

Untuk inti :
1) ½ cawan gula merah
2) ¾ cawan gula putih
3) 2 cawan kelapa parut muda
4) 2 3
sudu makan tepung gandum
5) 2 helai daun pandan

Untuk kuih :
1) 1 cawan tepung gandum
2) Inti kelapa secukupnya
3) 2 cawan isi keledek (rebus dan lecek)
4) ½ biji kelapa parut (putih sahaja)

Cara -cara:-

Untuk inti :
1) Semua bahan untuk inti kecuali kelapa dimasukkan ke dalam periuk.
2) Gaul rata dan masak hingga gula larut serta mendidih.
3) Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Angkat dan ketepikan.

Untuk kuih :
1) Gaul rata keledek dengan tepung membentuk doh. Gentel doh bulatbulat
sebesar
guli.
2) Isi inti kelapa di tengahtengah
doh.
3) Sementara itu jerang ir di dalam periuk.
4) Rebus doh berinti sehingga itimbul dan angkat. Setelah diangkat, gaulkan dengan
kelapa parut.